наслов

Контакт

адреса

Водњанска бр.17
Скопје
1000
Македонија

контакт

+389 (0)2 3147 280
nzedmk@gmail.com
http://www.nzedm.mk 

logo
logo
Почитувани, Импресиите од годинешниот конгрес сеуште не стивнуваат, сеуште пристигнуваат вашите доживувања и искуства. Ви благодариме за присуството, за постојаната посетеност на предавањата. Се надеваме дека и во иднина ќе бидеме во можност да носиме имиња на предавачи од овој ранг, со цел да ги донесеме ендокринологијата и дијабетологијата во Македонија на едно повисоко ниво.
logo-400-267
Научното здружение на ендокринолози и дијабетолози на Македонија (НЗЕДМ) својата историја ја започнува уште на 26.05.1999 година, кога е донесена одлука за формирање на т.н. Дијабетолошка асоцијација на Македонија (ДАМ). Под тоа име започнува да работи официјално од 19.07.1999 година. Во наредните години здружението успешно функционира и со секоја наредна година се зголемува бројот на активности и настани, достапни за сите заинтересирани лекари. Со текот на годините, увидена е потребата…
Read More →
Гинекомастија Дијабетес тип 1 – диететски третман и физичка активност  Дијабетична кетоацидоза  Дијабетична ретинопатија Дијабетес-дефиниција, диференцијална дијагноза и класификација Еректилна дисфункција Зголемена или нодуларна тироидна жлезда Кушингов синдром Машки хипогонадизам и хормонска замена Менопаузални тегоби Метаболичен синдром Некотична хипергликемија Новодијагностициран дијабетес тип 2 Орални антидијабетични лекови и glp-1 аналози во третманот на тип 2 дијабетес Остеопороза: дијагноза и фармакотерапија Полиурија Полицистичен оваријален синдром Прекумерен раст на влакна – Хирзутизам Примарен…
Read More →
Директен линк до PlayStore за апликација Упатства за дијабетес - Ревизија 2020
Прв регионален сиумпозиум на млади ендокринолози, во организација на научните здруженије на ендокринолози на Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и Хрватска, Јуни, 02-04.06.2023     8ми Дијабетолошки Денови во Македонија со меѓународно учество (2023), во организација на Научно здружение на ендокринолози и дијабетолози на Македонија     Втор пост дипломски курс во организација на Европската асоцијација за изучување на дијабетес и Научното здружение на ендокринолози и дијабетолози на Македонија, кој ќе се оддржи во Скопје, Македонија.
13 - 16.10.2022 - 7ми Дијабетолошки Денови во Македонија со меѓународно учество, во организација на Научно здружение на ендокринолози и дијабетолози на Македонија  13 - 16.10.2022 - 6ти Конгрес по ендокринологија во Македонија со меѓународно учество, во организација на Научно здружение на ендокринолози и дијабетолози на Македонија  27.05.2022 - „Современ третман во дијагноза и третман на тироидните заболувања“ - Секциски состанок на Научно здружение на ендокринолози и дијабетолози на Македонија 05 - 07.11.2021 - 6ти Дијабетолошки Денови во Македонија со…
Read More →
8. phoca_thumb_m_DSC_3257
7. phoca_thumb_m_20171109-3h8a2567
6. phoca_thumb_m_dsc_7260
5. phoca_thumb_m_dsc_9258
4. phoca_thumb_m_2015-05-29 18.17.40
3. phoca_thumb_m_flp_9588
2. phoca_thumb_m_img_1302
1. phoca_thumb_m_20171006_180720
logo-400-267
Претседател Проф. д-р Татјана Миленковиќ  Потпретседател Насл. доц. д-р Ирфан Ахмети Секретар Науч. сораб. д-р Искра Битовска Благајник Асистент д-р Билјана Тодорова Потпретседател Доц. д-р Саша Јовановска Мишевска Секретар д-р Надица Божиновска tatjana Професор д-р Татјана Миленковиќ - Претседател × Професор д-р Татјана Миленковиќ е редовен професор на Медицинскиот факултет во Скопје, вработена на Клиниката за ендокринологија, дијабетес и метаболни заболувања од 1985 година, каде во 1995 го основала Одделот…
Read More →
logo-400-267
Здружението е со цел да се развива и унапредува соработка меѓу неговите членовиДа дава поттик на научната и стручната работа во областа на ендокринологијата и дијабетотДа се грижи за сите прашања од заеднички интерес за струката (законски прописи,подзаконски акти,школување, кадри и тн.Да им помага на органите на управата со давање на стручни мислења при решавањето на прашања што се однесуваат од областа на ендокринологијата и дијабетесотДа работи на унапредувањето и…
Read More →
Macedonia Association of Endocrinologists and Diabetologists | Официјална веб страна на Научното здружение на ендокринолози и дијабетолози на Македонија.